PROČ SE NÁM NEDAŘÍ HUBNOUT?
21.4.2022
Často se stává, že chceme zhubnout, máme pocit, že se můžeme sportem sedřít z kůže, jíme zeleninové saláty a odříkáme si sladkosti, alkohol, tučné a nezdravé věci, ale váha se pořád nehýbe?
Pojďme si říct pár základních zákonitostí a souvislostí.
1. Kalorický deficit:
První důležité pravidlo je, držet se dlouhodoběji v tzv. kalorickém deficitu. Kalorický deficit je rozdíl mezi příjmem energie z jídla a výdejem energie z aktivit a fungování našeho těla. Pokud je příjem energie dlouhodobě nižší než výdej, jsme v kalorickém deficitu, tedy vydali jsme více, než jsme doplnili a hubneme. Pokud je to naopak, přijímáme dlouhodobě z jídla více energie než vydáváme pohybem, jsme v kalorickém nadbytku a přibíráme.
2. Ořechy a semínka:
Tohle je jedna velká past. Z hlediska zdraví jsou ořechy a semínka opěvovanou super-potravinou a v každém časopise nebo blogovém článku si můžeme přečíst, jak bychom jich měli denně zkonzumovat alespoň hrst.
Když se na to podíváme z hlediska zdraví, pak je pravdou, že zdravotní benefity ořechů jsou, ořechy a semínka obsahují hodně zajímavé mikroživiny (vitaminy, minerální látky) i makroživiny (zdravé tuky, bílkoviny).
Z pohledu nutričního, tedy i co se redukce týče, jsou ořechy kalorickou bombou. Na váhu jsou těžké, tedy např. 10g vlašáků jsou max. 2 ořechy, jenže u dvou ořechů to nikdy neskončí. Ořechy a semínka jsou totiž velmi „jedlé“ a když se do nich pustíme, není jednoduché zastavit. I hrst má každý jinak velkou. Mohu si nasypat do hrsti pár oříšků nebo plnou hrst a sním dvojnásobek.
To je právě obrovská past – zdravotní vs. nutriční pohled.
10g vlašáků je např. 1 menší vejce, téměř celý kelímek bílého skyru, půl kila salátové okurky nebo 70g kuřecího prsa.
A co když jdeme večer za zábavou? Dáme si k vínu pytlík slaných buráků. Jsou to přeci oříšky, takže v domnění, že je to zdravé a nehřešíme, celý ten malý pytlík zbaštíme, ani nemrkneme. A máme v sobě 2.500 kj, tedy jednu velkou obědovou porci. I tohle může být hrst oříšků…
Pro inspiraci, co také může být 2.500 kJ:
TIP: Šetřete s ořechy. Používejte sekané mandle nebo si menší množství oříšků nakrájejte na kousky a posypte si jimi jídlo. 10g tenkých plátků působí, že jich je mnohem víc, než 10g celých ořechů.
3. Používání oleje v kuchyni:
Když restujeme, smažíme, pečeme, zaléváme si olejem salát… Jak moc šetříme olejem? Často se nebojíme to tam od oka nalít. Restované jídlo se olejem nasákne a my to hezky sníme. Jídlo je chutné, protože tuk je přenašeč chuti. Ale také má dvojnásobné množství kalorií, než sacharid nebo bílkovina. Když nalijeme na pánev 1 vrchovatou polévkovou lžíci oleje, zpravidla je to 10ml. Toto množství je srovnatelné s 85g kuřecího prsa, 90g polotučného tvarohu nebo půl kila syrové cukety.
TIP: Používejte olej v rozprašovači, nebo jen potřete pánvičku mašlovačkou, aby se jídlo nepřipalovalo. Používejte jen nutné množství oleje. Také je dobré vařit v kvalitním nepřipalujícím se nádobí.
4. Pití slazených nápojů:
Slazené nápoje jsou v dnešní době hojně konzumované a oblíbené, protože jsou dobré. Obsahují však nejen prázdné kalorie, tedy přemíru cukru a nulovou výživovou hodnotu. Obsahují ale také spoustu chemických a umělých látek, které velmi škodí našemu zdraví. Např. riziko rakoviny slinivky, příčina cukrovky, riziko srdečních chorob, kazí zuby, dělají nás obézními atd.. Jsou to takoví skrytí zabijáci, kteří jen potěší naše chuťové pohárky a to je vše.
TIP: udělejte si zajímavé a chutné pití z vody. Jednoduše ji něčím osvěžte. Nakrájejte okurku, přidejte čerstvý či mražený rozmarýn, rozkrojte citronovou trávu a dejte do lahve s sebou, přidejte mražené bobulové ovoce, citrusy, hrušku, zázvor.. Nezapomeňte na svěží mátu nebo tymián. Ovoce jakékoli sezónní čerstvé i mražené. Nebo si udělejte ovocný či bylinný led a dávejte si ho v teplém počasí do vody :-)
Dalšími strašáky, které obsahují přemíru kalorií, skrytých cukrů, jsou: salátové dresinky a různé ochucující omáčky, sladké cereálie, rádoby zdravé müsli směsi, müsli tyčinky, slazené „ovocné“ jogurty, mléčné kávové nápoje s příchutěmi apod..
Sabotuje vaší snahu o zhubnutí závislost na sladkém? Nevíte, jak s ní zatočit? Chcete se zbavit těch dotěrných chutí jednou provždy?
Mrkněte na můj online kurz, který vám s tím pomůže.

PROČ SE NÁM NEDAŘÍ HUBNOUT?
Často se stává, že chceme zhubnout, máme pocit, že se můžeme sportem sedřít z kůže, jíme zeleninové saláty a odříkáme si sladkosti, alkohol, tučné a nezdravé věci, ale váha se pořád nehýbe?
Pojďme si říct pár základních zákonitostí a souvislostí.
První důležité pravidlo je, držet se dlouhodoběji v tzv. kalorickém deficitu. Kalorický deficit je rozdíl mezi příjmem energie z jídla a výdejem energie z aktivit a fungování našeho těla. Pokud je příjem energie dlouhodobě nižší než výdej, jsme v kalorickém deficitu, tedy vydali jsme více, než jsme doplnili a hubneme. Pokud je to naopak, přijímáme dlouhodobě z jídla více energie než vydáváme pohybem, jsme v kalorickém nadbytku a přibíráme.
2. Ořechy a semínka:Tohle je jedna velká past. Z hlediska zdraví jsou ořechy a semínka opěvovanou super-potravinou a v každém časopise nebo blogovém článku si můžeme přečíst, jak bychom jich měli denně zkonzumovat alespoň hrst.
Když se na to podíváme z hlediska zdraví, pak je pravdou, že zdravotní benefity ořechů jsou, ořechy a semínka obsahují hodně zajímavé mikroživiny (vitaminy, minerální látky) i makroživiny (zdravé tuky, bílkoviny).
Z pohledu nutričního, tedy i co se redukce týče, jsou ořechy kalorickou bombou. Na váhu jsou těžké, tedy např. 10g vlašáků jsou max. 2 ořechy, jenže u dvou ořechů to nikdy neskončí. Ořechy a semínka jsou totiž velmi „jedlé“ a když se do nich pustíme, není jednoduché zastavit. I hrst má každý jinak velkou. Mohu si nasypat do hrsti pár oříšků nebo plnou hrst a sním dvojnásobek.
To je právě obrovská past – zdravotní vs. nutriční pohled.
10g vlašáků je např. 1 menší vejce, téměř celý kelímek bílého skyru, půl kila salátové okurky nebo 70g kuřecího prsa.
A co když jdeme večer za zábavou? Dáme si k vínu pytlík slaných buráků. Jsou to přeci oříšky, takže v domnění, že je to zdravé a nehřešíme, celý ten malý pytlík zbaštíme, ani nemrkneme. A máme v sobě 2.500 kj, tedy jednu velkou obědovou porci. I tohle může být hrst oříšků… Pro inspiraci, co také může být 2.500 kJ:
TIP: Šetřete s ořechy. Používejte sekané mandle nebo si menší množství oříšků nakrájejte na kousky a posypte si jimi jídlo. 10g tenkých plátků působí, že jich je mnohem víc, než 10g celých ořechů.
3. Používání oleje v kuchyni:

Když restujeme, smažíme, pečeme, zaléváme si olejem salát... Jak moc šetříme olejem? Často se nebojíme to tam od oka nalít. Restované jídlo se olejem nasákne a my to hezky sníme. Jídlo je chutné, protože tuk je přenašeč chuti. Ale také má dvojnásobné množství kalorií, než sacharid nebo bílkovina. Když nalijeme na pánev 1 vrchovatou polévkovou lžíci oleje, zpravidla je to 10ml. Toto množství je srovnatelné s 85g kuřecího prsa, 90g polotučného tvarohu nebo půl kila syrové cukety.
TIP: Používejte olej v rozprašovači, nebo jen potřete pánvičku mašlovačkou, aby se jídlo nepřipalovalo. Používejte jen nutné množství oleje. Také je dobré vařit v kvalitním nepřipalujícím se nádobí.
4. Pití slazených nápojů:
Slazené nápoje jsou v dnešní době hojně konzumované a oblíbené, protože jsou dobré. Obsahují však nejen prázdné kalorie, tedy přemíru cukru a nulovou výživovou hodnotu. Obsahují ale také spoustu chemických a umělých látek, které velmi škodí našemu zdraví. Např. riziko rakoviny slinivky, příčina cukrovky, riziko srdečních chorob, kazí zuby, dělají nás obézními atd.. Jsou to takoví skrytí zabijáci, kteří jen potěší naše chuťové pohárky a to je vše.
TIP: udělejte si zajímavé a chutné pití z vody. Jednoduše ji něčím osvěžte. Nakrájejte okurku, přidejte čerstvý či mražený rozmarýn, rozkrojte citronovou trávu a dejte do lahve s sebou, přidejte mražené bobulové ovoce, citrusy, hrušku, zázvor.. Nezapomeňte na svěží mátu nebo tymián. Ovoce jakékoli sezónní čerstvé i mražené. Nebo si udělejte ovocný či bylinný led a dávejte si ho v teplém počasí do vody :-)
Dalšími strašáky, které obsahují přemíru kalorií, skrytých cukrů, jsou: salátové dresinky a různé ochucující omáčky, sladké cereálie, rádoby zdravé müsli směsi, müsli tyčinky, slazené „ovocné“ jogurty, mléčné kávové nápoje s příchutěmi apod..
Sabotuje vaší snahu o zhubnutí závislost na sladkém? Nevíte, jak s ní zatočit? Chcete se zbavit těch dotěrných chutí jednou provždy? Mrkněte na můj online kurz, který vám s tím pomůže.