Informace a rezervace na telefonech:
  • Krásné Březno: +420 602 688 956

BENEFITY KLÍČENÍ ROSTLIN A SEMÍNEK

30.5.2022

Klíčení rostlin a semínek má úžasné výhody pro naše zdraví. Obohacují totiž naše jídelníčky o důležité živiny, vitaminy a minerální látky. Zároveň klíčení a namáčení zbavuje rostliny tzv. antinutričních látek, které nám mohou způsobovat nadýmaní a nepříjemné trávicí obtíže. Tyto látky chrání rostliny před napadením různými škůdci.

Co je to vůbec klíčení a co nám přináší?

Klíčení je proces, při kterém ze semínka rostliny vyrůstá klíček. V semenech se nastartují metabolické pochody vedoucí ke zvýšení obsahu živin, naklíčená rostlinka pak může obsahovat nejen více bílkovin, vitamínů a minerálů, ale také lepší vstřebatelnost těchto živin.

Zvyšuje se také stravitelnost daných potravin, tím, že při klíčení působí enzymy a v zrnu tak dochází k přeměně složitých škrobů na jednodušší sacharidy. A díky tomu mohou mít i sladší chuť.

Klíčky mají dokonce menší množství energie (kCal), než samotná semena! Takže jich můžeme sníst víc.

A k tomuto všemu stačí jen trocha vody a světlo a divy se můžou začít dít!

Co můžeme nechat klíčit za potraviny?

Určitě znáte řeřichu na chlebu s máslem? Nebo naklíčenou štiplavou ředkvičku? Můžeme klíčit všechna možná semínka, obiloviny i luštěniny. Vynikající jsou např. mungo fazolky. Když je necháte klíčit 8 dnů, navýší obsah vitaminu C až 24x.

Z luštěnin stojí za vyzkoušení např. neloupaná červená i klasická čočka, adzuki fazole, hrách a cizrna.

Vhodné obiloviny jsou žito, pšenice, ječmen a oves. Ze semínek můžeme zvolit rukolu, vojtěšku, pískavici.

Protože semínka klíčí podobně dlouho, můžete klíčit najednou směs různých semínek a vychutnat si tak více chutí najednou.

Jak využijeme klíčky v kuchyni?

Klíčky můžeme v naší kuchyni použít do čehokoli. Ať už jen jako ozdobu pokrmů, polévek, nebo si je můžeme dát na chleba s máslem či pomazánkou. Můžeme si je dát do salátů, zeleninových i těstovinových, vlastně jakýchkoliv. :-)

S mungo klíčky se můžete často setkat v asijské kuchyni, tam se přidávají téměř do všeho.

Já je jím třeba samotné místo křupek. :-)

Ať tak či tak, přidávejte klíčky do hotových pokrmů, ať nezničíte cenné látky, které obsahují. Jezte je úplně celé, i s kořínky a výhonky. A pokud je naklíčené nespotřebujete ihned, usušte je od vody a dejte do lednice, vydrží vám tam týden. V mrazáku ještě dýl.

Jak klíčit semínka, naše spící princezny, si řekneme v příštím článku. ;-)

Autorka článku: Mirka Philippi/ www.eatwithlove.cz 

, ,

BENEFITY KLÍČENÍ ROSTLIN A SEMÍNEK

Klíčení rostlin a semínek má úžasné výhody pro naše zdraví. Obohacují totiž naše jídelníčky o důležité živiny, vitaminy a minerální látky. Zároveň klíčení a namáčení zbavuje rostliny tzv. antinutričních látek, které nám mohou způsobovat nadýmaní a nepříjemné trávicí obtíže. Tyto látky chrání rostliny před napadením různými škůdci.

Co je to vůbec klíčení a co nám přináší?

Klíčení je proces, při kterém ze semínka rostliny vyrůstá klíček. V semenech se nastartují metabolické pochody vedoucí ke zvýšení obsahu živin, naklíčená rostlinka pak může obsahovat nejen více bílkovin, vitamínů a minerálů, ale také lepší vstřebatelnost těchto živin.

Zvyšuje se také stravitelnost daných potravin, tím, že při klíčení působí enzymy a v zrnu tak dochází k přeměně složitých škrobů na jednodušší sacharidy. A díky tomu mohou mít i sladší chuť. Klíčky mají dokonce menší množství energie (kCal), než samotná semena! Takže jich můžeme sníst víc. A k tomuto všemu stačí jen trocha vody a světlo a divy se můžou začít dít!

Co můžeme nechat klíčit za potraviny?

Určitě znáte řeřichu na chlebu s máslem? Nebo naklíčenou štiplavou ředkvičku? Můžeme klíčit všechna možná semínka, obiloviny i luštěniny. Vynikající jsou např. mungo fazolky. Když je necháte klíčit 8 dnů, navýší obsah vitaminu C až 24x.

Z luštěnin stojí za vyzkoušení např. neloupaná červená i klasická čočka, adzuki fazole, hrách a cizrna. Vhodné obiloviny jsou žito, pšenice, ječmen a oves. Ze semínek můžeme zvolit rukolu, vojtěšku, pískavici. Protože semínka klíčí podobně dlouho, můžete klíčit najednou směs různých semínek a vychutnat si tak více chutí najednou. [gallery columns="2" size="medium" ids="17155,17156"]

Jak využijeme klíčky v kuchyni?

Klíčky můžeme v naší kuchyni použít do čehokoli. Ať už jen jako ozdobu pokrmů, polévek, nebo si je můžeme dát na chleba s máslem či pomazánkou. Můžeme si je dát do salátů, zeleninových i těstovinových, vlastně jakýchkoliv. :-)

S mungo klíčky se můžete často setkat v asijské kuchyni, tam se přidávají téměř do všeho. [gallery size="medium" ids="17157,17158,17159,17160,17161"]

Já je jím třeba samotné místo křupek. :-)

Ať tak či tak, přidávejte klíčky do hotových pokrmů, ať nezničíte cenné látky, které obsahují. Jezte je úplně celé, i s kořínky a výhonky. A pokud je naklíčené nespotřebujete ihned, usušte je od vody a dejte do lednice, vydrží vám tam týden. V mrazáku ještě dýl.

Jak klíčit semínka, naše spící princezny, si řekneme v příštím článku. ;-)

Autorka článku: Mirka Philippi/ www.eatwithlove.cz 

Beach Volleyball

BENEFITY KLÍČENÍ ROSTLIN A SEMÍNEK

Tisk Horák a.s.
VZP
T-CLUB E-shop
Slevotisk
EducAid
Česká komora fitness
PivoNealko